Af Gitte Krusholm Nielsen, direktør hos DANSKE TEGL
”Vi skal sætte et nyt mål om at afvikle ghettoerne helt. Nogle steder ved at bryde betonen ned. Rive bygninger ned. Sprede indbyggerne og genhuse dem i forskellige områder.”
Sådan lød det i statsminister Lars Løkke Rasmussens nytårstale, hvor han bebudede, at regeringen her i starten af året vil komme med en stor plan om at afvikle landets ghettoer.
Nedrivning og genhusning må dog ikke stå alene i regeringens ghettoudspil. Fremadrettet må vi sørge for, at vi ikke gentager fortidens syndere: at bygge eller renovere alment boligbyggeri på sådan vis, at der i søgen efter de billigste materialer og løsninger gås på kompromis med kvalitet og æstetik. For ikke nok med, at billigt og dårligt byggeri totaløkonomisk bliver dyrest i længden. Det har historien vist os. Den oplevede værdi og stolthed over at bo i disse boligkvarterer er i høj grad betinget af byggeriets kvalitet og æstetik.
Smukke boliger giver stolthed
Tibberupparken i Espergærde er et godt eksempel på, hvordan tilført æstetik og kvalitet i byggeriet kan løfte et boligområde.
Som talrige andre tidstypiske bebyggelser fra 1960erne var Tibberupparkens 3-etagers monotone boligblokke præget af betonskader, slid, dårlig isolering samt flere byggetekniske- og installationsmæssige problemer.
De gamle betonblokke var i forfald, hvilket både påvirkede beboernes trivsel og opfattelse af boligområdet. Men takket været et ambitiøst boligselskab blev der udarbejdet en helhedsplan for at fremtidssikre boligbebyggelsen. Visionen var klar – gør Tibberupparken til et attraktivt boligområde, man er stolt af at bo i.
Ét af tiltagene var et bevidst valg af kvalitetsmaterialer til facaden. Kravene var defineret ved, at det skulle være smukt, holdbart, robust og ældes med ynde – ligesom materialerne skulle være bæredygtige ud fra vugge-til-vugge-princippet.
I dag pryder tegl de tidligere monotone betonblokke. Det har skabt variation og et nyt arkitektonisk udtryk til boligområdet. Siden renoveringen har boligselskabet oplevet stærkt voksende ventelister på ledige lejligheder, større stolthed og glæde hos beboerne. Samtidig har den oplevede værdi af hele området fået et løft, så Tibberupparken i dag appellerer til langt flere ressourcestærke målgrupper.
Frøet til trivsel
Lad os derfor tænke æstetik og kvalitet ind på lige fod med totaløkonomi i de almene boliger, som de kommende år vil blive renoveret eller blive bygget op på ny. Hvis vi skal lykkes med at eliminere de triste og socialt ramte boligområder, så skal vi bygge og renovere med fokus på høj kvalitet og æstetiske løsninger. For stolthed over at bo smukt og dejligt er frøet til trivsel.