Af Gitte Krusholm Nielsen, direktør hos Danske Tegl
Christiansborg bør intensivere sit fokus på klimasikring af bygninger, hvis danskernes opsparing i byggeriet ikke skal smuldre væk.
I en tid, hvor vi akut har brug for at fremtidssikre vores bygninger, kalder branchen på sine egne talspersoner på Christiansborg. Vi skal have sikret en lovgivning, der er tidssvarende og gearet til det nye vejr, som vi konstant bliver konfronteret med rundt omkring i Danmark.
På nuværende tidspunkt er det politiske fokus rettet stift mod løsninger på stigende have og overløbne kloakker – og selv om bortledning af vand, udvidelse af kloaksystemer og afværgeforanstaltninger i landbruget er yderst relevante poster, må det ikke skygge for at få beskyttet vores bygninger mod vind og vejr. En vandsikret kælder er ikke meget værd, hvis resten af bygningen ikke kan holde til mosten.
Regeringen viser gode takter
Heldigvis er regeringen så småt ved at få øjnene op for, at nye byggestandarder er en forudsætning for, at vi i Danmark kan tilpasse os den nye vejrudsigt.
For eksempel turnerede Hans Christian Schmidt (V) sammen med Dansk Byggeri i starten af året rundt i landet til fyraftensmøder. Her var byggeriets virksomheder, medarbejdere, lærlinge, leverandører m.fl. inviteret til en direkte dialog om byggeriets forhold og fremadrettede udfordringer.
Ligeledes har energi- forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) netop afsat 27,2 mio. kroner på finansloven til – i samarbejde med DMI – at ruste kommunerne mod klimaudfordringerne ved hjælp af en såkaldt ’klimakrystalkugle’. I forlængelse heraf må man forvente, at blikket også rettes mod sikring af danskernes boliger og vores offentlige institutioner. For hvis indsatsen ikke intensiveres, risikerer vi, at bygningsmassens kvalitet og holdbarhed forringes og vores opsparing i bygninger dermed smuldrer væk.
Indfør ordførerskab i partierne
Ét af mange initiativer kunne være at indføre byggeordfører i alle partier. Det har byggeriområdet brug for.
Det kan skabe en mere stabil platform til fremtidssikring af kontorbygninger, hospitaler og danskernes egne pensionsopsparinger i form af de private boliger. De kan udgøre den kanal, som danskerne og branchen har brug for til at skabe dialog med lovgivningssystemet, og ordførerskaberne kan ikke mindst sende et signal om, at politikerne tager de udfordringer – det nye klima skaber for byggeriet – alvorligt.
Det er for dyrt at lade være.